Преполовљен рок чекања за уградњу ендопротезе кука и колена

Од када је РФЗО почео да преусмерава пацијенте који најдуже чекају на уградњу вештачког кука и колена, време чекања на операцију на Институту за ортопедију „Бањица“ скраћено је за чак шест година.

У априлу, када је РФЗО понудио пацијентима да буду оперисани у установи у којој је време чекања најкраће, на „Бањици“ су осигураници уписивани за 2033. годину, док ће сада последњи уписани пацијенти доћи на ред за четири године.

Упоредо са упућивањем у другу установу, ажуриране су листе чекања како би се утврдио стварни број пацијената који желе да се оперишу што је довело до тога да најдужи период чекања на интервенцију буде знатно краћи.

РФЗО ће, заједно са здравственим установама, наставити да ради на томе да период чекања на операцију буде максимално годину дана.

Могућност да буду упућени у болницу у којој ће бити оперисани у најкраћем року прихватила је четвртина пацијената којима је РФЗО послао допис. За 750 њих већ је заказан специјалистички преглед у најближој болници чиме је започета преоперативна припрема. До сада је оперисано око 120 пацијената, док би остали требало  да буду оперисани у наредних неколико месеци.
 
Пацијенти се упућују у 30 државну здравствену установу на територији Србије која се изјаснила да има кадровске и техничке капацитете да преузме пацијенте из других установа. Приликом заказивања операције води се рачуна како о томе да пацијент буде оперисан у што краћем року, тако и о томе да буде преусмерен у болницу која је најближа месту у којем живи. До сада су операције рађене у КЦ Ниш, клиничко болничким центрима Земун и Звездара, болницама Врбас, Чачак, Ћуприја, Панчево, Алексинац, Шабац...

Напомињемо да се хитна стања збрињавају без чекања, тј.мимо листе чекања.