OBAVEŠTENjE ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NA SEKUNDARNOM I TERCIJARNOM NIVOU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE KOJE SE FINANSIRAJU PO SISTEMU DSG

Republički fond za zdravstveno osiguranje obaveštava zdravstvene ustanove na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite sa kojima je ugovoren varijablni deo naknade odnosno koje se finansiraju po sistemu DSG u 2020. godini, da rezultati DSG učinka i pokazatelja kvaliteta, kao i ukupan iznos sredstava za učinak u drugom kvartalu nisu objavljeni s obzirom da nadzornicima osiguranja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Kliničko-bolnički centar „Bežanijska kosa“ nije omogućio sprovođenje kontrole ispravnosti šifriranja dijagnoza i procedura, kao i kontrole pokazatelja kvaliteta za drugi kvartal 2020. godine.

Ističemo da je Republički fond za zdravstveno osiguranje izvršio kontrolu ispravnosti šifriranja dijagnoza i procedura u 56 zdravstvenih ustanova (od ukupno 57).

Iz navedenog razloga Republički fond nije bio u mogućnosti da objavi rezultate u utvrđenom roku i da izvrši prenos sredstava po tom osnovu, s obzirom da bez kontrole  rezultata svih zdravstvenih ustanova koje se finansiraju po sistemu DSG u skladu sa Pravilnikom o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2020. godinu i Metodologijom za utvrđivanje varijabilnog dela naknade po osnovu DSG učinka i pokazatelja kvaliteta, nije moguće izvršiti obračun DSG učinka i utvrditi varijabilni deo naknade.

S tim u vezi, obaveštavamo zdravstvene ustanove koje se finansiraju po sistemu DSG da će šestomesečni obračun, kao i aneksiranje Ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu biti moguće tek po objavljivanju rezultata učinka za drugi kvartal 2020. godine.